Herşeyburda
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Parkinsonda Gen Tedavisi Umudu

Aşağa gitmek

Parkinsonda Gen Tedavisi Umudu Empty Parkinsonda Gen Tedavisi Umudu

Mesaj  Head.Hunter Çarş. Mart 19, 2008 6:47 pm

Dünyada 4 milyonu aşkın kişide görülen bir hareket bozukluğu hastalığı olan parkinsonun kök hücre ve genlerle tedavisi yolunda önemli adımlar atılıyor. İsveç’te çalışan Avrupa Hücre Transplantasyonu ve Rejenerasyonu Derneği Başkanı Doktor Deniz Kırık, içinde bulunduğu klinik araştırmaların parkinson tedavisi açısından umut verdiğini söylüyor.

Parkinson, beyinde dopamin adlı bir maddenin yapıldığı sinir hücrelerinin kaybıyla ortaya çıkan bir hastalık. Hastalığının yavaşlatılmasında ilaçlar kullanılsa da kesin bir tedavisi bulunmuyor.

İlerleyici hareket bozukluğuna neden olan parkinson hastalığında kullanılan kök hücre tedavisi ise umut veriyor.

Son 20 yıl içinde 350 hastaya kök hücre tedavisi uygulandı. Bunlardan 18’i ise İsveç’teki Lunt Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Avrupa Hücre Transplantasyonu ve Rejenerasyonu Derneği Başkanı Doç. Dr. Deniz Kırık, tam 11 yıldır İsveç’te Lunt Üniversitesi’nde parkinson hastalığının tedavisini bulmak için çalışıyor:
“Bizim yaptığımız çalışmada ve diğer merkezlerden elde ettiğimiz sonuçlar hastaların yaklaşık üçte birinde beyne kök hücre tedavisiyle başarılı sonuç alındığını gösteriyor. Ancak üçte ikisine istediğimiz gibi yardımcı olamıyoruz..Bu da şu demek bizim uyguladığımız tedavi yöntemini daha geliştirme ve değiştirme zorundayız.. Bu yüzden hayvanlar üzerindeki araştırmalara tekrar başladık. Amacımız kök hücre tedavisini tüm parkinsonlu hastalar için kullanılabilecek bir tedavi seçeneği haline getirmek. Biz hastalığı durdurmuyoruz, ama mevcut semptomları ortadan kaldıracak, ölmüş hücreleri yenilerini yerleştirerek fonksiyonlarını geri kazanmasını sağlayabileceğimiz bir tedavi uyguluyoruz.”

PARKİNSON HASTALIĞINDA GEN TEDAVİSİ
Parkinsonda umut veren tedavi seçeneklerinden biri de gen tedavisi. Parkinson hastasının beynine genleri yerleştirmek için taşıyıcı olarak grip virüsüne benzer virüsler kullanılıyor. Doç. Dr. Deniz Kırık, “Bizim hem sıçanlarda hem de maymunlarda yapılmış deneylerimizde çok başarılı sonuçlar elde ettik. Biz hayvanların fonksiyonlarını normale kadar geri çevirebildiğimizi göstermiş durumdayız” diye konuşuyor.
Head.Hunter
Head.Hunter
Admin

Mesaj Sayısı : 109
Kayıt tarihi : 17/03/08

https://perfect.aforumfree.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz